2017/04/29

Mallorca, en slät lager och lite annan öl


Vi brukar åka till Mallorca jag och familjen. Jag har säkert varit där ett trettiotal gånger. Många av dessa tillfällen var under de där åren då det ryktades om att turister hittade bajskorvar i vattnet när de badade, och även fast det nog ofta var skrönor , var vare sig vattnet eller ön särskilt ren på den tiden. Nu på senare år, när jag reser med mina egna barn och fru är det något helt annat. Rent, fräscht, ofta påkostat och en annan typ av turism har tagit sig till ön. Under vår och höst bland annat cyklister, fågelskådare, vandrare, och så barnfamiljer och en och annan party-sugen under högsäsongen.

Den som fått lite känsla för mig och mitt öl-intresse har nog förstått att min relation till öl och hur öl konsumeras är rätt komplex. Jag älskar god öl, men älskar kanske ännu mer allt det som finns runt själva produkten. Kultur, tradition, (även ful-kulturen!), historiken, pubarna, byggnaderna och människorna. När folk runtom mig börjar sniffa för djupt i glasen (efter ännu fler smak-upplevelser) blir jag oftast bara trött och anti.

Jag tänker att Mallorca kanske skulle kunna vara perfekta kombinationen av det jag är ute efter?
Dels ett avspänt förhållande till en slät, kall lager i värmen, och samtidigt, en spirande nybyggaranda bland de lokala bryggerierna. Och med tanke på hur många gånger jag varit på ön, och hur mycket lager jag druckit där är det inte utan att jag känner mig lite nyfiken. Förra året drack jag några bra öl, som inte kom från de stora Spanska märkena. Bland annat en Red Ale som till och med var riktigt god.

Kunde det vara så att jag i år skulle upptäcka hur mycket god öl som numera produceras på ön? Tänk om jag till och med skulle hitta en New England IPA? (ja, jag vet att det där var ett långskott). Som vanligt gick jag inte särskilt seriöst tillväga; det finns alltid andra som gör det. Längst ned i detta inlägg kommer måhända några sådana länkar, för den som vill läsa från mer initierade källor. Se detta som en slags ful-kulturell betraktelse över hur hur jag ser på öl-läget på ön.

Bilden på den snea sejdeln med Estrella får väl symbolisera synen på Spansk öl som den varit genom åren. En och annan San Miguel och Cruzcampo har säkert smugit sig ned hos de flesta som varit på ön.




Det sägs att det finns nio hantverksbryggeriet på ön. Om ovan tillhör någon av dem kommer jag faktiskt inte ihåg. Etiketten ser i varje fall lagom amatörmässigt gjord, så det skulle inte förvåna mig. Den och några andra av dem jag drack under de tio dagar vi var på ön inköptes hos Al Campo, Mallorcas största supermarket. Perfekt placerad längs motorväg Ma13, på väg från flygplatsen uppåt Inca och Alcudia. Vill man utsätta sig öns bredaste utbud av öl och bunkra upp för en eller två veckors självhushåll, då är detta stället du ska passera med din hyrbil.

Ölen är inte mycket att orda över; precis som flera andra jag testade under veckan var det ett hyggligt försök till veteöl, med överdrivet tydliga toner av citrus. Inget att skriva hem om, men jag tycker ju till skillnad från de flesta andra bloggare om att skriva om mediokra saker, så den bjuder jag på.


Ett av öns mest ansedda bryggerier är Beerlovers Mallorca (Alcudia), här ovan i form av deras dipa, som jag köpte i en av butikerna i gamla Alcudia stad. Min nya vana trogen gjorde jag inga anteckningar under denna resa, utan jag förlitar mig vilt på mitt skarpa 46-åriga minne. Inte fuskar jag heller genom att läsa vad folk skriver på Ratebeer. Jag minns denna som väldigt god. Kvinnan i butiken som sålde den hävdade att att detta var öns bästa bryggeri, och att det jag köpte var precis nyinkommet. Tja, etiketten var i alla fall ny såg jag, för i butiken fanns några dammiga exemplar av samma öl fast med en fulare etikett och utan krabba på omslaget. Döm om min förvåning när jag såg att ölen hade flaskats bara några veckor tidigare.


Här är deras Imperial stout. Även den bra. Fråga mig inte om några nyanser. En bra stout är alltid en bra stout.


Och nu kommer vi till riktig Spansk öl, serverad på en typisk Spansk bar, långt ifrån de chica kvarteren i Palma. Baguette och ett glas Mahou är något för en riktig man (som mig?). Baren hade till och med en egen biljett-lucka för stans spelare. Många fina lotter fanns det. Kanske vore något för Omnipollos hatt nu när spelmonopolet snart är historia?


Hivern, en trött lager som låtsas vara bryggd på Mallorca. Bryggs i Tyskland av Cerveza Premium Balearis. Jag har förstått att detta är en vanlig företeelse på ön. Fejk-öl som försöker rida på trenden (som även hittat hit) om närproducerad, god öl.


Här var det nog snarare mitt fel; blev lurad av fiskaren på omslaget när jag vandrade runt i ett av Eroskis större supermarkets i Alcudia. Från Tyskland och ännu en tråkig och dyr lager. 1,50 euro, och inte en gnutta bättre än en slät San Miguel för 58 cent burken.


Sista dagen spenderade vi i Palma, och som vanligt när vi är där virrar vi omkring lite innan vi lyckas hitta till stadens bästa och mest avspända hamburgeria. Rejäla burgare med mycket lök och goda pommes. Du sitter och äter vid bardisken, eller vid något av de enkla borden några meter bort. Enkelt, sympatiskt och avspänd stämning. Här behövs bara en hygglig lager till, så är dagen räddad.


Länkar:

Första halvan av artikel från Beer Connosieurs om öl på Mallorca
Ställe värt ett besök om du är i Palma? (nej, jag har inte varit där)
Capdepera - borgen, vinfestial och annat
Ölfestival i Palma slutet av april/början av maj varje år
Ölfestival i Arta
Alcampo


2017/04/11

Finns det god öl i Lettland?


Ja, rubriken är lite missvisande, för det är Lettlands största stad Riga jag kommer skriva några rader om. Det är fjärde gången jag reser dit nu, och med tanke på mitt intresse även för andra öl-länder än de som vanligtvis diskuteras i diverse grupper på Facebook tycker jag inte det är mer än rätt att även detta land får lite fokus. Det händer massor även i andra öl-länder än USA, England, Danmark, Sverige och Belgien




Riga är kontrasternas stad, och det finns mycket att se och upptäcka för den som väljer en annan väg än att göra det enkelt för sig genom att göra en blixtvisit över dagen (för den som tycker att det är roligare att ägna mer tid på färjan än målet för besöket). Det finns ca 700 000 invånare i Riga, och många av dessa är Ryska medborgare. Bilden ovan visar ett av Lettlands mer progressiva bryggerier, Labietis. De har en pub som ligger inrymd i en (av fem) av Rigas saluhallar (den som fokuserar på grönsaker). Bortsett från ett entusiastiskt Brittiskt par, var jag i princip ensam, vilket förstås gav tid till ett intressant samtal med tjejen som skötte det hela. Det fanns ett helt gäng öl på fat, och ännu fler på flaska. Som vanligt började jag med att testa en IPA, deras Three Indians. Riktigt fin. Fick även lite smakprover på porter, ett gäng olika ales och några stilar som jag inte riktigt förstod vad det var.
I slutet av mitt inlägg finns det en länk för den som vill läsa mer.



Three Indians i all sin prakt. Fint glas också. Går att köpa på plats för den som vill.



Ett gäng fat och flaskor från sidan.



Souvenirhyllan. Glas fanns från 0,2 ända upp till 0,5 liter. Bra kvalitet dessutom. Som vanligt i Lettland billigt. 25 kr för ett kvalitets-glas är inte så mycket att klaga över.



Man kan ju inte bara dricka öl i Riga, en cykeltur ut till den fantastiska badorten Jurmala blev det också en av dagarna. Tjugotre kilometer enkel resa och halvdassiga vägar gör att du bör vara i hyfsad form för att orka både fram och tillbaka.


Väl där ute finns förstås öl och mat. Här ett av Jurmalas fåtal ställen som inte fallit i turstfällan. Jurmala som ort har verkligen gjort en resa genom åren, numera byggs det lyxiga hus och lägenhetskomplex för fulla muggar. Än finns det kvar ställen som har något som kan kallas själ. Inget för en finsmakare av öl, men vill du äta gedigen mat och en god lager är det här stället för dig.
Huset är ett av de äldre på gatan, och ligger ungefär mitt på huvudgatan.




På hotellrummet testades ett par Lettiska öl som jag hittade i närmsta RIMI-butik (som ägs av Svenska ICA). Denna Red Ale var riktigt god.


Från samma bryggeri kom en Pale-Ale med bland annat Citra som humle. Ganska menlös, men långt ifrån usel.


Fokus för resan var inte öl, det är sällan det är så när jag är ute och reser. Däremot finns det alltid plats för ett eller tre besök. Som tur är har jag en förstående fru :-) 
Ett ställe som var lite intressant var Easy Beer. Konceptet är detsamma som för grannkrogen Easy Wine.


Och konceptet ser ni här; du får ett plastkort när du kommer in och det kortet använder du för att aktivera den tapp du vill ta öl ifrån. Det fanns ett tjugotal fat inkopplade, och det mesta höll god klass. Heineken på fat gör kanske inte så många glada, men de andra nitton var mer intressanta. Det fanns en milk-stout från Brewdog, och ett gäng Belgiska öl, bland annat Gulden Draak.
Mer intressant tyckte jag helt klart det var att testa de Lettiska öl som fanns på fat, vilket var ett 10-tal. De ca fem jag testade höll alla god klass. 


Du håller upp kortet, anger vilken av två öl på skärmen du till testa, och sedan är det bara att hälla upp så mycket öl du vill ha. Dessa två öl kostade ca 0,80 - 0,90 euro per deciliter. 

För den som vill testa annat än utbudet på fat fanns ca 100 öl på flaska. Jag köpte inget därifrån, men det var bra bredd. Något för de flesta smaker. Belgiskt, Amerikanskt, Norskt (Lervig), ett helt gäng Danska öl, Japanskt, men tyvärr inget Svenskt (snyft)


Riga är en stad fylld av fantastiska byggnader. Många är rätt nedgångna, en del även nedklottrade. För den som tycker om trä och vackra hus och kanske även att fotografera, ja då är detta en stad att besöka.


Förutom öl älskar jag även kaffe. På vägen till Laibietis bryggeri-pub passade vi på att besöka Rocket Roastery. Svenska priser som synes, vilket för de flesta Letter betyder uteslutet att besöka.


Riktigt gott kaffe. Frugan gav även klart godkänt för teet.
Lite längre in i lokalen fanns en stor glasruta där du kunde titta in till lokalen där verksamheten pågick. Rostning, packning och så vidare.


Efter kaffe skulle vi ju till bryggpuben. Det visade sig inte helt enkelt. Skylten satt på fel hus. Efter ett litet samtal med grannkrogen och tipset "The best beer-hangover you will ever get" hittade vi till slut fram.


Framme, ÄNTLIGEN. Komplett, med hipster-cykel och allt.


Och här kom belöningen. Till höger syns en glasvägg. När det är verksamhet inne i bryggeriet kan man sitta och titta in. Kolsvart var det när vi var där. Själv såg jag inte ens glasrutan; informationen kommer från min fru.

Besök Riga! Även om du inte är intresserad av den Svenska stormaktstiden är det helt klart värt ett besök. Tänk bara på att ge besöket tid, och lägg inte all tid i gamla stadsdelen.


Tips för dig som vill veta mer om öl i RIGA

Bra introduktion om öl i Riga.
Labietis sida på Facebook
Labietis hemsida
Easy Beer hemsida - med förteckning över aktuella öl på fat och flaska
Rocket bean roastery sida på facebook

2017/04/02

Ett besök hos nya mässan Malt, mat & destillat


I helgen passade jag på att besöka nya mässan Malt mat och destillat, som trevligt nog (för den som bor på den sidan av Mälaren) höll till hos Stockholmsmässan (Älvsjö). Företaget bakom, Taste events har  arrangerat liknande upplägg i malmötrakten, och som de själva uttrycker det: "Det finns en stor efterfrågan, hos både utställare och publik, på ett komplement till det nuvarande utbudet i Stockholmsregionen. Därför erbjuder vi nu ett alternativ där ledorden är kvalitet, kunskap och njutning, säger Björn Lindell på Taste Events"

Jovars tänker jag, nog fanns det några korvar och en hel del Whiskey (Japanskt verkar vara inne just nu), men det finns det väl lite här och var. Som småbarnsförälder, med ont om både tid och pengar får en nöja sig med smulor, när det finns andra arrangemang som glittrar i bakgrunden (jag tänker förstås på mässorna i Göteborg och Malmö i Mars). Och ja, den som tänker att första bilden ändå är rätt tråkig, hEn har förstås rätt. Det var en rätt mörk och tråkig tillställning. Några undantag fanns dock, och en av fördelarna med att det inte bysst med folk är ju faktiskt att chansen ges att verkligen snacka lite med bryggarna! Det gäller att se det positiva i situationen.





I montern hos Danderyds bryggeri var det fin stämning. Avslappnat, engagerat och fin bredd på det som serverades. Inte så många IPA, nej. Typ en?


Hade jag varit på mässan längre hade jag velat testa deras Capi och som enligt info skulle passa bra som bas i en öldrink. Det blev "bara" deras Banana-stout, med marshmallows. En god, och rätt snäll sak. Som det lätt blir med bananer. Kompisen testade deras Vilola Stout. Den hade jag kanske också velat testa. Lakrits är underbart, Viol har jag onda tablettask-minnen av, så jag lyckades avstå. Danderyds bryggeri har jag aldrig provat tidigare, men kommer absolut göra igen.


Det fanns salta pinnar också.


I Oppigårds monter stod grundaren Björn Falkeström och var allmänt trevlig. För en gångs skull fanns lite tid att prata (det var inte jättemycket folk). Har länge beundrat Oppigårds, och kan inte säga att jag tycker mindre om det de gör efter att ha snackat med Björn en stund.
Sympatisk, ödmjuk, stabil, och dessutom har han inte skägg! Bara en sådan sak liksom ;-)


Vi ramlade förbi Macken bryggeri, och där testade jag deras Twin Ipa, som är en öl de bryggt hos Nils Oscar. En lite mörkare, maltigare sak a la Twin peaks-style: http://mackenbryggeri.se/twin-ipa.html God!



Hos Fjäderholmarnas bryggeri testade jag deras nya (?) roughneck Rye Ipa. En rågspäckad sak som hade tydliga toner av, tja, kryddor och chili. Ska jag vara helt ärlig kommer jag inte riktigt ihåg. Ju mer jag gillar öl, desto mindre använder jag nämligen anteckningsblocket när jag är runt i världen och smakar mig fram. Pelle sa något i stil med att det inte var "för mycket" av det där kryddiga. Ja, så var det kanske, men det var ändå det jag minns. Det kryddiga alltså. Klart drickbar!


Göteborgsbryggeriet Bearded Rabitt Brewery var på plats, och där fanns ingen brist på besökare. Jag vet inte om det var allt det rosa som lockade, eller något annat jag missat, men jag testade i varje fall deras "Hope you like Nelson". Den slank ned. De brygger (åtminstone tidigare) hos Electric Nurse och en egen stil har de helt klart. Fin öl, men lite stark för min smak. Jag är rätt trött på alla dessa ganska enkla, väldigt alkoholstarka öl "ipa-style". Det är kanske lite taskigt att skriva det, men ibland tänker jag att det är ölkännarens version av elefantöl. Mycket alkohol, men inte nödvändigtvis mycket annat.


Importören Art of beverage var på plats och där hade jag hoppats på att få testa något från Polska Ale Browar. Tji fick jag, inget av den varan. Brittiska Partizan fanns representerad med EN öl, den blev jag förstås tvungen att testa. Trots att jag inte är någon beundrare av vare sig Saison eller rabarber.




Gotlands bryggeri var på plats, och jag har alltid hyst någon slags hatkärlek till dem. Jag vet ju att det är Spendrups som ligger bakom, ändå tänker jag alltid på det där mysiga huset i Visby jag besökte sommaren 96. Självklart är jag inte bättre än att jag måste testa ett par av deras öl, och den allra sista blev deras Melon Wit. Bemötandet var trevligt, inte oviktigt; kanske till och med lika viktigt som hur ölen smakar.


Det kommer kanske inte som någon överraskning för den som läst hela mitt inlägg att jag inte blev sådär jätteimponerad av denna mässa. Men samtidigt, det fanns ett helt gäng intressanta utställare på plats och allt fungerade som det skulle. Det var lugnt (för lugnt skulle nog en del säga). Aningen dyrt kanske, 295 riksdaler för att komma in (inkl två glas) och 10 - 40 kr per provsmakning a´10cl.
Mässan fyller sannolikt ett behov, tidig vår i Stockholm och öl kryllar inte direkt av mässor. Jag hoppas bara att man till nästa år lockar till sig fler utställare, inte minst gällande matutbudet, som inte var någon höjdare. De där torra korvarna och brödbiten jag åt var inget jag gick igång på direkt.

2017/03/19

Ett besök hos Stränge Brewing AKA Strangebrewing




Stränge brewing eller Strangebrew som de också kallar sig är ett litet Strängnäs-baserat bryggeri som ligger inte långt från Aspö lanthandel, vid väg 55 mellan Strängnäs och Enköping.

En av de saker som gör att de särskiljer sig från mängden av Svenska bryggerier är att de var väldigt tidiga med att använda Svensk humle i sina öl, bland annat via sitt samarbete med Spännaregårdens humleodlingar, som ligger i Mariestad.

Jag besökte Stränge för första gången härom kvällen. Testat deras öl, det har jag gjort tidigare, men aldrig besökt dem. Det var med stor spänning jag och en kollega besökte dem för en bit mat och några öl



Det blev en riktigt trevlig kväll, där vi fick veta lite mer om vad som var på gång i bryggeriet och lite om planerna för att utöka restaurang-delen. Så mycket detaljer om just ölen blev det inte, kanske mest för att ingen av oss var på just det humöret, utan snarare sugna på att äta och dricka gott och att få spana in hur Glenn och Ulrika fått fason på det charmiga huset.

Som jag förstod det var Botholm Pale Ale i princip dagsfärsk, och det tackar man ju inte nej till. Tyvärr blev jag lätt besviken. Inte alls dålig, men jag hade förväntat mig mer. Rätt och slätt en ok öl, utan det där lilla extra. Desto mer imponerad blev jag över deras Session IPA, som inte bara var bra, den var riktigt bra. Balansen mellan beskan och med en rätt tydlig fruktighet i kombination med mycket kropp och smak gjorde att jag inte alls tänkte på att den var just en lite alkoholsvagare öl. Det är inte ofta jag hittat en öl nedåt 4,5 - 4,7% så fullvuxen som denna.

Imponerade gjorde även deras Hallon-porter. Stora smaker på alla sätt och vis; mycket hallon, utan att bli överväldigande, samtidigt som ölen gav tydliga rostade, lätt brända toner i kombination med choklad och kaffe. Lång eftersmak. Riktigt trevlig på egen hand, men skulle utan tvekan kunna ge det där lilla extra till många efterrätter.


Några av jästankarna i bakgrunden. Räknade till totalt fem i lokalen.


Det är ingen stor lokal. Bakom oss fanns bryggverk och jästankar, och framför två rader med bord.


Kvällen bjöd på tre sorters paj. Öl fanns även i pajen, detta via ett samarbete med Nordic Kiwi Brewers, som en del säkert känner till.


Mysig stämning. Skönt att vara inne; utanför var det sådär mörkt som det bara kan bli långt från storstäderna. Ska man hem härifrån, och inte har bil, ja då är det ficklampa som gäller för att ta sig till busshållplatsen.



Hemmagjorda bryggverk i bakgrunden.


Sammanfattningsvis ett riktigt trevligt besök. Jag är ju inte alltid så snäll när jag skriver om öl, och i detta fall handlar det om ett lokalt bryggeri i samma kommun som jag bor; och då känns det extra kul att kunna skriva att detta var bra. Rekommenderar ett besök, kanske främst när värmen börjar komma och öppettiderna förändras (just nu har man enbart öppet Lördag-kvällar). Bryggeriet ligger i en en väldigt fin del i gränslandet mellan Sörmland och Uppland och jag ser verkligen fram mot en varm kväll med lite grillat och god öl om ett par månader eller tre.

Och om du tar dig hit, missa för allt i världen inte heller ett besök hos Hornudden. Sveriges bästa ekologiska fika, och även det i en härlig miljö, alldeles inpå Mälaren.



Du som är intresserad kan läsa mer på Stränges hemsida här
Här kan du läsa mer om Spännaregården, och på första sidan finns också en del intressant info om deras samarbete med Stränge brewing och deras öl "hop queen"

2017/03/05

Två väldigt olika öl - Siren Blacklight Banana och Kasteel Cuvée Chateau 2012



Vissa dagar vill man göra något speciellt. Många av oss väljer att öppna de där riktigt speciella ölen vid speciella tillfällen. Kanske i samband med någon högtid? Själv har jag alltid gått mot strömmen där, har inte heller varit särskilt förtjust i högtider. En bra öl till exempel förtjänas att drickas som belöning, inte vid något visst datum, eller för att andra tycker att "man" ska äta eller dricka extra fint vid något speciellt tillfälle.

Förutom att Vasaloppet gick i dag är det en vanlig sketen söndag. Blåsigt. Men faktiskt rätt soligt!
Perfekt tillfälle att kolhydratladda inför kommande arbetsvecka med en Banan-stout!

Brittiska Siren har gjort denna samarbetsöl tillsammans med Garage Project, Nya Zeeland.
Blacklight banana är ett småmysigt namn tycker jag. Originellt. Etiketten föreställer en fladdermus som hänger upp och ned. Det finns en lite rolig historia på bryggeriets hemsida; hur kommer de på allt dessa kreativa bryggare? :)
Det är en rejäl sak, 9,2% alkohol. Bäst före datum 9:e december 2017. Svensk text på baksidans etikett. Alltid kul att känna att Svenska språket är ett världsspråk!

Att det finns bananer i mängder i denna kommer inte som någon överraskning för vare sig näsa eller smaklökar. Massor av banan tillsammans med smaken av en klassiskt torr Stout och en lätt rökig ton. Lång eftersmak av kaffe och Whiskey. Mycket god

Eftersom solen fortfarande skiner därute och våren nog snart helt klart kommer bytte jag ämne till en Cuvée. Öl från Kasteel har jag druckit förr, inte minst på mina resor till Holland. Däremot har jag aldrig druckit Cuvée.
Måste erkänna att jag var lite misstänksam. Belgisk öl är sällan något jag längtar till. Denna fick jag från en vän som brukar ge mig öl han tror jag inte kommer tycka om. Jag ger förstås tillbaka.  Det där med att testa nytt ska inte underskattas. När man byter tycks det inte heller kosta något. Märkligt, du har ju fortfarande betalat för ölen du byter bort ;-)

Här var det ännu mer alkohol, Belgarna är duktiga på det området; 11% . Årgång 2012. Bäst före oktober 2018.

Försiktigt häller jag upp. Det blir inget skum, utan stora bubblor längs glasets kanter. Ser ut som en blandning mellan brunbränd glögg och stout. För en gångs skull väntar jag innan jag greppar glaset.
Doft och smak bekräftar vad jag trodde, detta är vare sig vin eller öl. Tydliga spritiga-toner i doften. Konjak? Sherry? Smakar russin, Soja, vinäger och (fin?) lagrad brun sprit. Det är nog bäst att sluta här. Jag tänker på ett gott rött vin och alla möjligheter det ger. Jämfört med detta, nej, det är inte min grej. Jag avstår att ge mig in i något längre resonemang runt varför, jag kommer bara snurra mig in i saker som jag möjligtvis inte förstår. Tur att andra förstår, och grattis till er som tycker detta är en höjdare!

Tack Pär! Fortsätt ge mig öl jag inte tycker om, till slut kanske vi lyckas!



2017/02/19

Omnipollos motsvarighet i Polen?


Den som spar han har är ett gammalt tråkigt ordspråk, vilket aldrig har varit något för mig.

Framför allt när det gäller öl, och är det dessutom en Dubbel-IPA det handlar om, då finns det ingen anledning alls att spara.
Nummer tre i min lilla mini-utflykt i Polska bryggerier står precis framför mig.

Den här gången handlar det om Browar Artezan och deras ASAP 2.0 Dubbel-Ipa.
8% jämnt och bäst före datum är 1/4 2017. Det är alltså dryga fyra månader sedan den tappades.
Det är första gången jag dricker denna.

Bara genom att titta på etiketten får jag en känsla av hur det smakar. Bortsett från igelkotten då, vilket är en extra liten bonus.

Att dricka denna öl blev lite av en aha-upplevelse, lite som när jag för bara några dagar sedan upptäckte att den gamla YES-idolen Jon Andersson gjort en ny (riktigt bra) platta tillsammans med vår Svenske doldis Roine Stolt (Flower Kings)
Tycker man om progressiv Rock i Brittisk stil, då är denna platta ett måste. Du som har Spotify kan söka på Andersson/Stolt. Progressiv och symfonisk rock tillhör inte de hetare musik-stilarna år 2017, men skaran av fans är trogen, och kanske kan det bli samma sak gälande Artezan, som går i täten för Polsk öl.

Det är mycket av allt i denna; doften är extremt insmickrande. Massor av mango och dofterna som går mot mig får mig att tänka på mina gamla drömmar om att åkta till Hawaii. Det är nog bäst att jag aldrig åker dit, jag lär bli besviken. Men detta blir jag inte besviken på, för smakmässigt är detta en härligt disig sak, på många sätt nära vår egen Fatamorgana från idol-bryggeriet Omnipollo.
Båda dessa är extremt generösa öl, fulla av smak. Här finns massor av mango och en förrädisk lättdruckenhet. De kryddiga, örtiga tonerna finns här också, men inte så betonade.

Åker du till Polen framöver får du inte missa denna, och med tanke på hur bra denna var, nästan fem månader gammal, hur ska den då inte vara färsk?

Artezan har också sin egen pub i Warszawa: https://www.facebook.com/Artezan.pub/

2017/02/17

Polen och så lite Polen till


För ett par veckor sedan skrev bloggaren Ölsvammel på sin facebook-sida om öl från Polen.

I samma veva tycks försäljning av alkoholhaltiga drycker i Polen och via internethandel ha förbjudits vilket nog gjort mången öl-älskare i utlandet både förvånad och besviken.

Som tur är har jag en kontakt i Polen, och häromdagen damp det ned ett litet paket.

Som så många andra tycker jag mycket om de lite nyare stilarna av IPA: De med tydligare fruktiga toner och de som här hemma brukar kallas New England IPA, ibland även Vermont IPA.
Polen har just nu ett rasande tempo när det gäller nya bryggerier, sannolikt friskt påhejat av storstäderna och en allt stridare ström av turister till Krakow och Warszawa.

Krakow hade förresten år 2015 tio miljoner besökande turister, att jämföra med Stockholms läns sju miljoner. Statistik från Krakow Convetion Bureau respektive tillväxtverket.

I princip allt jag smakat det senaste året från Polska hantverksbryggeriet har hållit anständig klass, något jag tyvärr inte kan säga om det jag testat här i Sverige. Och ja, jämförelsen haltar betänkligt, senaste året har jag kanske testat 25 Polska öl, men säkert runt 70-80 Svenska och där har jag i allmänhet varit mer vågad av mig i de val jag gjort.

Först att hälla upp till kvällen blev en öl från en av del äldre aktörerna på den Polska hantverks-scenen, Pinta med deras Vermont IPA. 6,1% Bf 20/7/2017 - om jag uppfattat det rätt är denna alltså tappad 20/1.

Inte så mycket att säga om utseende, ser ut som en disig öl, precis som det ska alltså. Hazy skulle nog någon ropa, men jag säger disig. Vi bor ändå i Sverige.
Jag ska försöka skärpa mig, sluta blanda Engelska och Svenska.

Och doften, där blev jag förvånad över att den var så lätt. Toner av tropiska frukter, men inte mycket mer. Saknar helt de där härliga spannmålsaktiga, matiga tonerna från Stigbergets Gbg beer week.
Smakmässigt är det lite av samma sak. Fruktiga och gräsiga toner. Clementiner, kanske mango? Slutet bittert och fullt av Grape. Saknar kropp
Jämfört jag med våra Svenska motsvarigheter känner jag mig nästan bortskämd, men samtidigt vore det elakt att skriva att detta var dåligt.
Känns mer som en vanlig IPA av lite fruktigare typ. Helt ok, dricker den gärna nästa gång jag är i Polen.


Den andra ölen visade sig vara något helt annat...

Doctor Brew Mandarina Bavaria. 6,2%. Bf 17/05/29  En single hop IPA humlad med...Tyska humle-sorten Mandarina Bavaria

Utseendemässigt ser det inte så upphetsande ut. Grå-skitig blodapelsin.
Doften är inte helt angenäm. Övermogna apelsiner, kex och en spritaktig ton.
Smakmässigt sött och maltigt och med mandariner, blodapelsin och en lagom intensiv, men också oren besk ton. Inte så tokig i smaken ändå. En tillfällig lansering, och det förstår jag.
Jämfört med till exempel Flying dogs Bloodline Blood Orange Ale går denna bet rejält.

Det blev oavgjort detta. En rätt bra öl och en rätt dålig.

Funderar på vilka öl från Polen jag vill testa. Bryggerierna Alebrowar och Artezan ligger bra till. Av en ren händelse låg det tre flaskor i det paket jag fick...