2017/03/19

Ett besök hos Stränge Brewing AKA Strangebrewing
Stränge brewing eller Strangebrew som de också kallar sig är ett litet Strängnäs-baserat bryggeri som ligger inte långt från Aspö lanthandel, vid väg 55 mellan Strängnäs och Enköping.

En av de saker som gör att de särskiljer sig från mängden av Svenska bryggerier är att de var väldigt tidiga med att använda Svensk humle i sina öl, bland annat via sitt samarbete med Spännaregårdens humleodlingar, som ligger i Mariestad.

Jag besökte Stränge för första gången härom kvällen. Testat deras öl, det har jag gjort tidigare, men aldrig besökt dem. Det var med stor spänning jag och en kollega besökte dem för en bit mat och några ölDet blev en riktigt trevlig kväll, där vi fick veta lite mer om vad som var på gång i bryggeriet och lite om planerna för att utöka restaurang-delen. Så mycket detaljer om just ölen blev det inte, kanske mest för att ingen av oss var på just det humöret, utan snarare sugna på att äta och dricka gott och att få spana in hur Glenn och Ulrika fått fason på det charmiga huset.

Som jag förstod det var Botholm Pale Ale i princip dagsfärsk, och det tackar man ju inte nej till. Tyvärr blev jag lätt besviken. Inte alls dålig, men jag hade förväntat mig mer. Rätt och slätt en ok öl, utan det där lilla extra. Desto mer imponerad blev jag över deras Session IPA, som inte bara var bra, den var riktigt bra. Balansen mellan beskan och med en rätt tydlig fruktighet i kombination med mycket kropp och smak gjorde att jag inte alls tänkte på att den var just en lite alkoholsvagare öl. Det är inte ofta jag hittat en öl nedåt 4,5 - 4,7% så fullvuxen som denna.

Imponerade gjorde även deras Hallon-porter. Stora smaker på alla sätt och vis; mycket hallon, utan att bli överväldigande, samtidigt som ölen gav tydliga rostade, lätt brända toner i kombination med choklad och kaffe. Lång eftersmak. Riktigt trevlig på egen hand, men skulle utan tvekan kunna ge det där lilla extra till många efterrätter.


Några av jästankarna i bakgrunden. Räknade till totalt fem i lokalen.


Det är ingen stor lokal. Bakom oss fanns bryggverk och jästankar, och framför två rader med bord.


Kvällen bjöd på tre sorters paj. Öl fanns även i pajen, detta via ett samarbete med Nordic Kiwi Brewers, som en del säkert känner till.


Mysig stämning. Skönt att vara inne; utanför var det sådär mörkt som det bara kan bli långt från storstäderna. Ska man hem härifrån, och inte har bil, ja då är det ficklampa som gäller för att ta sig till busshållplatsen.Hemmagjorda bryggverk i bakgrunden.


Sammanfattningsvis ett riktigt trevligt besök. Jag är ju inte alltid så snäll när jag skriver om öl, och i detta fall handlar det om ett lokalt bryggeri i samma kommun som jag bor; och då känns det extra kul att kunna skriva att detta var bra. Rekommenderar ett besök, kanske främst när värmen börjar komma och öppettiderna förändras (just nu har man enbart öppet Lördag-kvällar). Bryggeriet ligger i en en väldigt fin del i gränslandet mellan Sörmland och Uppland och jag ser verkligen fram mot en varm kväll med lite grillat och god öl om ett par månader eller tre.

Och om du tar dig hit, missa för allt i världen inte heller ett besök hos Hornudden. Sveriges bästa ekologiska fika, och även det i en härlig miljö, alldeles inpå Mälaren.Du som är intresserad kan läsa mer på Stränges hemsida här
Här kan du läsa mer om Spännaregården, och på första sidan finns också en del intressant info om deras samarbete med Stränge brewing och deras öl "hop queen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar