I helgen passade jag på att besöka nya mässan Malt mat och destillat, som trevligt nog (för den som bor på den sidan av Mälaren) höll till hos Stockholmsmässan (Älvsjö). Företaget bakom, Taste events har arrangerat liknande upplägg i malmötrakten, och som de själva uttrycker det: "Det finns en stor efterfrågan, hos både utställare och publik, på ett komplement till det nuvarande utbudet i Stockholmsregionen. Därför erbjuder vi nu ett alternativ där ledorden är kvalitet, kunskap och njutning, säger Björn Lindell på Taste Events"
Jovars tänker jag, nog fanns det några korvar och en hel del Whiskey (Japanskt verkar vara inne just nu), men det finns det väl lite här och var. Som småbarnsförälder, med ont om både tid och pengar får en nöja sig med smulor, när det finns andra arrangemang som glittrar i bakgrunden (jag tänker förstås på mässorna i Göteborg och Malmö i Mars). Och ja, den som tänker att första bilden ändå är rätt tråkig, hEn har förstås rätt. Det var en rätt mörk och tråkig tillställning. Några undantag fanns dock, och en av fördelarna med att det inte bysst med folk är ju faktiskt att chansen ges att verkligen snacka lite med bryggarna! Det gäller att se det positiva i situationen.
I montern hos Danderyds bryggeri var det fin stämning. Avslappnat, engagerat och fin bredd på det som serverades. Inte så många IPA, nej. Typ en?
Hade jag varit på mässan längre hade jag velat testa deras Capi och som enligt info skulle passa bra som bas i en öldrink. Det blev "bara" deras Banana-stout, med marshmallows. En god, och rätt snäll sak. Som det lätt blir med bananer. Kompisen testade deras Vilola Stout. Den hade jag kanske också velat testa. Lakrits är underbart, Viol har jag onda tablettask-minnen av, så jag lyckades avstå. Danderyds bryggeri har jag aldrig provat tidigare, men kommer absolut göra igen.
Det fanns salta pinnar också.
I Oppigårds monter stod grundaren Björn Falkeström och var allmänt trevlig. För en gångs skull fanns lite tid att prata (det var inte jättemycket folk). Har länge beundrat Oppigårds, och kan inte säga att jag tycker mindre om det de gör efter att ha snackat med Björn en stund.
Sympatisk, ödmjuk, stabil, och dessutom har han inte skägg! Bara en sådan sak liksom ;-)
Vi ramlade förbi Macken bryggeri, och där testade jag deras Twin Ipa, som är en öl de bryggt hos Nils Oscar. En lite mörkare, maltigare sak a la Twin peaks-style: http://mackenbryggeri.se/twin-ipa.html God!
Hos Fjäderholmarnas bryggeri testade jag deras nya (?) roughneck Rye Ipa. En rågspäckad sak som hade tydliga toner av, tja, kryddor och chili. Ska jag vara helt ärlig kommer jag inte riktigt ihåg. Ju mer jag gillar öl, desto mindre använder jag nämligen anteckningsblocket när jag är runt i världen och smakar mig fram. Pelle sa något i stil med att det inte var "för mycket" av det där kryddiga. Ja, så var det kanske, men det var ändå det jag minns. Det kryddiga alltså. Klart drickbar!
Importören Art of beverage var på plats och där hade jag hoppats på att få testa något från Polska Ale Browar. Tji fick jag, inget av den varan. Brittiska Partizan fanns representerad med EN öl, den blev jag förstås tvungen att testa. Trots att jag inte är någon beundrare av vare sig Saison eller rabarber.
Gotlands bryggeri var på plats, och jag har alltid hyst någon slags hatkärlek till dem. Jag vet ju att det är Spendrups som ligger bakom, ändå tänker jag alltid på det där mysiga huset i Visby jag besökte sommaren 96. Självklart är jag inte bättre än att jag måste testa ett par av deras öl, och den allra sista blev deras Melon Wit. Bemötandet var trevligt, inte oviktigt; kanske till och med lika viktigt som hur ölen smakar.
Det kommer kanske inte som någon överraskning för den som läst hela mitt inlägg att jag inte blev sådär jätteimponerad av denna mässa. Men samtidigt, det fanns ett helt gäng intressanta utställare på plats och allt fungerade som det skulle. Det var lugnt (för lugnt skulle nog en del säga). Aningen dyrt kanske, 295 riksdaler för att komma in (inkl två glas) och 10 - 40 kr per provsmakning a´10cl.
Mässan fyller sannolikt ett behov, tidig vår i Stockholm och öl kryllar inte direkt av mässor. Jag hoppas bara att man till nästa år lockar till sig fler utställare, inte minst gällande matutbudet, som inte var någon höjdare. De där torra korvarna och brödbiten jag åt var inget jag gick igång på direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar