2016/09/04

Trio i brunt och Fransk-Belgiska Agent provocateur


Vädret den gångna helgen såg ut att bli fint, och starten var bra. Lagom till att jag fick tid över till att testa några intressanta öl hade det dock slagit över till något slags blåsigt 17 grader "kallt" och mulet tillstånd. Ungefär så som det varit delar av denna sommar. Inte varmt, inte kallt, bara tråkigt...

Tråkig är också det bäst beskriver den enda av dessa tre öl som blev provad. Lustigt nog ser jag nu på bilden att alla har samma färgton på flaskan. Brun flaska, grönt, svart (och lite brunt) på etiketten.

Det är också det enda dessa har gemensamt. Från vänster en Fransk Saison Orientale, i mitten en Fransk-Skotsk-Belgisk hybrid (en Belgisk Pale Ale?) och till höger brittiska Buxton med en av deras IPA. Den senare var nog den jag hade mest förhoppningar om, men av någon anledning blev det Craig Allans Agent Provocateur som dracks i dag.

Craig Allan är från Skotland, bor i Frankrike och låter brygga sina öl på ett Belgiskt bryggeri. Kombinationen är inte helt ovanlig. Ja, att en bryggare flyttar till ett nytt land och brygger i ett tredje alltså.
Agent Provocateur låter spännande tänker jag och häller upp en dryg deciliter i glaset.
Det doftar inte mycket är min första tanke. Norrland Guld dyker upp i mitt huvud. Förstår inte riktigt varför, men det är något i lättjan och enkelheten i detta som gör att tankarna går till en medioker lager. Skummet är inte vidare vackert det heller; gott om bubblor modell diskmedel.
Smaken kändes också Norrland guld först, men efter en stund inser mina smaklökar att det finns en typiskt Belgiskt ton av jäst och socker, följt av en bitter eftersmak. Först lite Belgisk jäst, och sedan lite beska från den Amerikanska humlen.

Jag har aldrig varit någon fan av Belgisk öl, tycker helt enkelt inte om de smakstilar som ofta kommer från dem. Såklart ska den som gillar den typen av öl ta det jag skriver med en nypa salt, och om det jag skriver mot all förmodan får någon intresserad av detta, går den bra att beställa ur Systembolagets beställningssortiment. 25 kronor flaskan, och kollikrav 24 flaskor är vad som gäller.
För den som bara vill testa en flaska finns flera butiker på nätet som säljer denna.

I morrn öppnar jag en Buxton i stället!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar