2016/08/20

En copycat Fransman och så lite USA

Jag fortsätter skriva om Fransk öl, i dag bland annat om en PARIS-Dipa med modiga 8,5%

På bilden syns två öl från Flying dog och så ölen Rotten Skull som är från Brasserie de la Vallée de Chevreuse. Som vanligt med Franska bryggerier, ett långt och vackert namn. Åtminstone för oss som inte kan språket.

Det som slog mig när jag köpte ölen var likheten med Flying dogs flask-etiketter. Deras post-modernistiska stil är annars rätt unik, och det känns som att det Franska bryggeriet helt fräckt har snott hela upplägget rakt av.

Nåväl, det kanske inte är hela världen, mer intressant är hur det smakar. Vi börjar väl med lite av inspirationen; Flying dog Snake dog. 7,1%
Häller upp och ser ett lätt skum som lägger sig nästan direkt. Klar vätska. Ljust kopparfärgat. Beskan gör sig påmind direkt, men tar aldrig över. En fin malt-ton och nyanser av citrus gör sig påmind, som fortsätter med vanlig apelsin, En snäll apelsin, inte en sur som förstör det roliga.

Testar senare en Flyging dog Bloodline, Blood orange Ale. 7%
Påminner uteseendemässigt mycket om Snake dog, men här märks att humlen är rejält nedtonad. Detta är mer en klassisk amerikansk Pale ale, utan någon dominerande beska. Doftar och smakar tydligt av blodapelsin. Väl balanserat!

Sist då Rotten skulls. 8,5%. Grumlig, disig vätska. Fint skum som stannar kvar länge. Det finns en söt, lite stickig grundton. Aningen mycket alkohol som lyser igenom. Beskan först rätt vek, men kommer med en rätt tydlig ton av tallbarr.

Det är ju inte meningen att jämföra just dessa tre (rätt olika) öl kvalitetsmässigt, men det märks tydligt att Flying dog är ett bryggeri som kommit mycket längre. Rotten skull är rätt enkelt och onyanserat, något som jag inte förväntar mig av en riktigt bra dipa.

Jag kommer fortsätta med teman i den här stilen; tror och hoppas att det uppskattas att inte bara skriva om en öl rakt upp och ned. Att jämföra utifrån olika aspekter tror jag ger detta lite kul vinklingar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar