2016/09/23

Öltrenden på väg att vända?

Så här Fredag kväll, och efter ett par fina öl innanför västen kommer tankarna kring öl, kaffe och andra fina drycker. Nu är detta ju en blogg om Öl, så jag tänker inte belamra er allt för mycket med mina tankar om kaffe. Hur som, jag börjar undra hur det egentligen står till med vårat Svenska öl-under. De senaste fyra-fem åren har det fullkomligt exploderat av nya bryggerier. Samtidigt har det tillkommit ett antal bloggar, flertalet av dessa välskrivna. Det som jag tycker är lite tråkigt är att det samtidigt har skett en nedgång i kvalitet. Flera av de mest kända bloggarna har antingen lämnat scenen helt, eller påtagligt tappat farten. Joel hos Expressens webb-satsning är ett exempel Magnus hos Ofiltrerat har länge varit ett starkt kort, men på senare tid har det mest handlat om avslagna öl från Finlands-färjan (ärligt talat, HUR spännande är egentligen ölen från Stallhagen, eller för den delen från övriga delar av Finland?). Jens Skrubbe håller farten uppe, men alla tycker som bekant inte om Belgisk öl. Det räcker med att titta på Systembolagets försäljningsstatistik för att konstatera det. Portersteken tuffar också på + några till och är IMHO fortfarande intressant, men var är resten?

Med tanke på den utveckling som sker inom öl i Sverige är jag förvånad över att fler inte skriver.

Personligen tror jag snart det vänder. Precis som kaffe-trenden. Inte mycket nytt händer där; det har nåtts något slags balans; de mindre kompetenta aktörerna har försvunnit, marknaden har visat vem som förtjänar att finnas kvar; en mognad har kommit. Inte minst har det visat sig genom antalet aktörer som säljer kaffe och kaffe-maskiner. För fem-tio är sedan var den branschen på topp. Det var HETT att sälja och prata kaffe. I dag är läget ett helt annat. I längden räcker inte engagemang och driv; det gäller att leverera resultat och att tjäna pengar.

Kan det vara så att öl-branschen snart kommer inse det faktum att Sverige, TROTS allt är ett litet land. Vi är inte USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar