2019/02/08

Ett besök i TallinnResa är kul och att dricka god öl när man reser är ännu roligare! Våren brukar innebära inbokade resor för mig och familjen, och just denna snöiga februari blev det ett besök i Tallinn för mig och frugan. Till skillnad från Riga (där vi varit många gånger) var det första gången för ett besök över huvud taget i Estland.

Temat för resan var Slappa, promenera och äta god mat. Och så lite öl förstås.
Första kvällen hade vi bokat bord hos Onesixty, som Untappd av någon anledning beskriver som en Whiskey-bar. Bra service, goda ribs och burgare hade de i varje fall.


 Typisk Industri-chic inredning i gammal industribyggnad.


Granne med OneSixty ligger en über-cool MC-firma som renoverar och hottar upp motorcyklar. Blev inte riktigt klok på om ägaren till denna var samma som till OneSixty. Motorcyklarna fanns i varje fall lite överallt i lokalerna.Delar av menyn och en fin Moto-Guzzi längst ned i lokalen.På ovanvåningen fanns WC med Mc-blaskor att roa sig med samt en butik med diverse MC-relaterat. Hjälmar, väskor och annat med det "rätta" stuket.


Ölen som fanns på fat kom från Estländska Tanker och deras Pale Ale var riktigt bra.Andra dagen hamnade vi på Mini Burger Facory som ligger relativt centralt i gamla stan. Stället är rätt haussade för sin burgare. Det i kombination med ett bra öl-utbud gjorde att besök var givet. Ölen var riktigt bra, burgarna såg riktigt fina ut, men smakade inte särskilt mycket.

Vilken tur att vi fortsatte temat hamburgare sista dagen, då vi besökte Estonian Burger Facory. Här var det tvärtom, inget vettigt alls på fat (dock fanns bra öl på flaska), men både burgare och Pommes var kanon-fina.


 En av kvällarna hamnade vi hos Uba Ja Humal, som är en kombinerad öl-butik och öleria. Stället var väl inte direkt välbesökt när vi var där..


Utbudet på fat var dock desto bättre. Svenskt fanns förstås för den som ville ha sådant.
Här och på andra ställen drack jag genomgående bra och för det mesta riktigt bra öl. Andersons, Tanker,  Lehe och förstås Pohjala levererade verkligen.
Första eftermiddagen råkade vi av "misstag" gå in till öl-butiken KOHT.
Det måste vara den minsta öl-butik jag någonsin besökt. Det var precis att vi två kunde röra oss hyggligt lättkontrollerat där inne. Jag hade ryggsäck på mig, och var lite orolig för att den skulle slå ned någon flaska. Trots litenheten imponerade utbudet massiv på mig. Snacka om välkomponerat. Öl från all världens hörn, och bara riktigt bra eller intressanta saker stod på hyllorna. Som tur var hade vi inte något incheckat bagage på hemresan, så det blev till att gå ut med ett par hotell-öl.


Utsidan av Koht. För den som bara hinner med en kortis i Tallinn (alltså kommer med båten) är det ändå enkelt att ta sig till Koht. Stället ligger i princip på vägen till delar av den gamla stadsmuren.


700 öl på fyra kvadratmeter totalt (inklusive personalutrymmen??). Brevid Koht ligger Moonshine bar som samme ägare driver. Stället öppnar 1700 varje dag. Vi hann tyvärr inte med något besök.

Innan resan kändes det lite spännande att jämföra Tallinn och Riga. Riga har jag som sagt varit i många gånger, och frågan var hur Tallinn skulle vara. Intressant nog handlar det om två helt olika städer. Både när det gäller öl, kultur, influenser från öst och inte minst prisnivå.

Det negativa för Tallinn är att det inte är någon särskilt billig stad. Åtminstone inte jämfört med Riga, där det är riktigt prisvärt att äta och dricka gott. Tallinn ligger uppskattningsvis 20% under Sverige-priser; Riga snarare 40-50%. Det beror förstås på vart du befinner dig; även i Riga finns det dyra ställen..

Tallinn är en mindre stad, dryga 400 000 invånare. Riga har ca 700 000.
Tallinn är starkt influerat av Finland (82 km fågelvägen till Helsingfors), Riga mycket mer influerat av Ryssland (Procentuellt sett klart fler Ryska medborgare bor också i Riga än i Tallinn).

Det är mycket mer turister i Tallinn, även fast det var lågsäsong var det mycket folk som inte var Estländare. Min amatörmässiga bedömning är att det är klart mer turister i de centrala delarna under lågsäsong i Tallinn, än det är under högsäsong i Riga.
Det där med turismen är förstås inte konstigt; Tallinn är en otroligt välbevarad stad, men massor av historia. Riga som stad tog mycket mer stryk under den Ryska ockupationen, och har inte heller spelat samma roll historiskt sett när det gäller handel och liknande.

Det känns som att Estland har kommit längre när det gäller öl. Nybyggaranda saknas dock inte i Lettland och Riga.

Lite som att jämföra äpplen och päron. Oavsett det, Tallinn var kul att besöka. Tror säkert att det blir fler besök
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar