2018/01/26

Polsk öl - Nypremiär del 2 - mer NEIPA


Dags att fortsätta testa mer eller mindre disiga öl från Polen, denna gång tillsammans med invigning av ett Lervig-glas jag haft stående alldeles för länge. Just detta glas vill jag minnas att jag köpt hos Beergium, men det finns säkert på fler håll.

Flaskan till vänster på bilden kommer från ett litet bryggeri som heter  Bytów Browar Kaszubski. Inget enkelt namn direkt, fick leta en stund på flaskan innan jag förstod vad som var namnet.

Deras hemsida verkar synnerligen instabil, vid de tillfällen jag försökt komma in på den har laddningen varit plågsamt långsam. Flaskan jag fått har bäst före 4/7 2018, så jag utgår från att den är tappad ett år innan. 5,9% stark. Lätt disig. Som NEIPA känns denna väldigt tveksam. Bortsett från drag av ananas och något annat frukt-aktigt är det mest beska och strävhet i smaken. Som en IPA, tja, jag vet inte. Drickbart är det, njutbart en kylig januari-torsdag som denna, njae...


Vid en titt på deras Facebook-sida känns det också som att de gillar yta, vilket jag inte gör. Jag föredrar innehåll. Tror inte vi ses igen, jag och Browar Bytow.


Kvällens andra NEIPA kommer från Lancut Browar och knappa 6% alkohol. Bäst före datum 18/8 2018. Här var det enklare att hitta information; denna gör de med korn- och vetemalt, havre- och veteflingor samt humlesorterna Chinook, Mosaic och Simcoe. Den här ölen är inte särskilt disig, men däremot väldigt fruktig. Doftar lätt av citrus och apelsin, och smakar desto mer av dessa frukter. Tycker inte heller detta är en NEIPA smakmässigt eller utseendemässigt, men vad vet jag, Polackerna har kanske en annan definition av NEIPA än vi tycks ha i Norden, USA och England. Däremot skulle jag gärna köpa denna igen. Fräsch och fruktig. Kan tänka mig att den är perfekt en varm sommardag om du samtidigt vill ha något som även bär en del smak.

Om jag ska jämföra dessa två bryggerier känns också Lancut  mer seriöst. Det räcker med att titta på deras Facebook-sida för att ana det.

https://www.facebook.com/browarbytow/
https://www.facebook.com/browarlancut/

Om några dagar, i del 3 funderar jag på om jag ska våga smaka en Polsk suröl och en Saison-NEIPA-hybrid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar