2017/11/05

Dags för (öl) skilsmässa


Eländiga november är här, och det är högtid för porter och stout. Med tanke på det som syns på bilden kanske någon trodde att jag skulle skriva något om dessa stilar, men nä, det här inlägget handlar om något annat.

Det handlar om att göra slut.
Den som hänger med i branschen vet säkert en del om hur antalet bryggerier de senaste åren har ökat, ökat och ökat. Här i Sverige passerades tydligen 300 bryggerier för ett tag sedan, i USA är det över 5000. i England över 2000. Svindlande siffror, även fast många av dessa förstås är lokala verksamheter, utan någon större spridning.

Nu när vi har så många bryggerier att köpa öl ifrån, både via det lokala sortimentet, via Systembolagets beställningssortiment och via de Internet-handlare som finns här i Europa har jag börjat undra vad vi egentligen håller på med. För, av någon anledning verkar det här med miljö-frågor ha passerat över huvudet på många som är öl-intresserade. Många av oss reser mycket, vi beställer mycket, och frågan är om vi tänker så mycket på vad det är vi köper.

Vad är till exempel meningen med att köpa en Kona Long Board Lager eller en av deras Golden Wave? Hade deras öl varit fantastiskt goda hade jag kanske kunnat ha lite mer förståelse, men vad är grejen med att frakta öl från en tämligen intetsägande tillverkare runt halva jordklotet, för att den till slut ska hamna i munnen på en öl-sugen Svensk? När jag läser på lite om just exemplet Kona kan jag läsa mig till att det allra mest av deras öl inte ens bryggs på Hawaii (vilket kanske gör saken bättre?), däremot på olika ställen i USA. Intressant nog kan jag läsa mig till att den grupp av bryggerier Kona ingår i (Craft Brew Alliance) har en för oss öl-älskare tämligen känd (och av många inte allt för omtyckt) aktör som störste ägare: Anheuser-Busch InBev.

Jag tycker Kona är ett alldeles lysande exempel på något fullständigt idiotiskt vi håller på med, och det finns förstås ännu fler hemska exempel inom området vatten. Och öl är ju, trots allt, bestående av väldigt mycket vatten.


För min egen del har jag bestämt mig för att från och med nu inte köpa någon öl alls som kommer från utanför Europa. Egentligen hade jag kunnat begränsa mig till Norden, men då hade jag tappat både England och Spanien, där flera av mina favorit-bryggerier hör hemma.

Jag förstår ju att jag öppnar upp för en massa beska kommentarer nu, men jag tänker att vi alla behöver börja någonstans.. Jag är också medveten om att det händer saker även inom denna bransch, men om inte vi konsumenter reagerar kommer inte många importörer bry sig.

Var köper du öl ifrån och tänker du över huvud taget kring var ölen kommer ifrån?

5 kommentarer:

 1. Håller med,även om min blogg uteslutande handlar om brittisk öl så tycker jag att siså där 7-8 öl av tio öl vi dricker borde vara tillverkade i Sverige. Kanske lite högt men hälften som minst. Men jag tror att amerikansk öl faktiskt har bromsat in i Sverige

  SvaraRadera
 2. Det handlar till en del om varifrån råvaran kommer. Amerikansk humlestinn öl görs bäst på amerikansk humle. För europeisk del passar ädelhumlen bäst till pilsner/lager/bock och slutligen den brittiska sorterna Fuggles och EKG görs bäst i engelsk ale.
  Om våra svenska bryggare skall tillverka en större andel innebär ju det även att vi får ta avsked till vissa stilar och kanske välkomna några nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på kort sikt kanske det är något att tänka på. I mitt inlägg resonerade jag ju bara kring det sista steget i kedjan. Samtidigt tänker jag att det pågår en hel del när det gäller nya sorter av till exempel humle. Humle är dessutom relativt lätt, inte minst jämfört med att transportera vatten och glas över Atlanten..

   Radera
 3. Varför inte göra som många amerikaner börjat göra, dricka helt lokalt? Det finns ju en hel del bryggerier i Sörmland numera.

  SvaraRadera