2017/06/23
Om att inte gå i samma fotspår hela tiden
När jag reser tycker jag om att inte bara ta de självklara alternativen. Visst är det kul att åka till London och Paris, men det finns många andra platser och länder som lockar och som många inte tänker på direkt när de ska boka en resa till en storstad. Det charmiga med att välja mindre självklara val är att överraskningarna tenderar till att bli större. Upptäckarglädjen blir kanske det också? Kanske är det så att inte femtio tusen andra människor redan upptäckt samma sak? Känslan må vara lite barnslig, men jag tror många kan känna igen sig i den. Och samma sak som att upptäcka en pärla till restaurang i en stad någonstans långt borta tänker jag att det kan vara att upptäcka en fantastiskt god öl, från en bryggare få här hemma knappt hört talas om. Inte på det där skitnödiga sättet att få vara "först med det senaste" utan att för en gångs skull få göra något som inte alla andra redan gjort eller gör för jämnan. Att våga gå utanför de upptrampade vägarna tycker jag också gör detta så mycket mer lustfyllt. Världen är som bekant större än Sverige, USA och England. Det må handla om att resa till nya platser eller våga testa öl från okända bryggare.
Nu senast i Riga och bara några månader efter senaste resan dit upptäcker jag att det inte hänt så värst mycket. Hälften av faten hos EasyBeer tycks vara samma och Rimi-butiken inne i centrum-gallerian har fortfarande galet många sorters medioker Lettisk lager i vackra flaskor. Stockmanns varuhus har börjat sälja öl från Labietis. Mike som driver den underbara butiken (och puben) Beerfox berättar för mig att Lettiska Malduguns är på gång med en lansering på "your Swedish söstembolaget". Jag blev så till mig att jag blev tvungen att köpa en av deras starka porter där de använt te-blad. Kaffe är ju vanligt i porter, men te?
Ölen på den somriga bilden jag tog smakade tyvärr ungefär lika illa som den låter. Det står Ipa på flaskan, men det visar sig vara en Imperial pale lager? Smak och utseende påminner mycket om en veteöl med överdrivet mycket skum och citron-tuggummi i mängder. Jag fattade ingenting där på balkongen, men vad gör väl det? Det är knappast så att jag kommer skicka ett argt mail och be dem att förklara sig.
Lite mer imponerad blev jag av den enda icke Lettiska öl som jag drack på denna resa. Finska koncernens Hartwalls "hantverks"-öl Polar Monkeys Chair Man IPA. Påminner på många sätt om Svenska Spendrups varumärke Brutal Brewing. Kanske inte någon fantastisk smakupplevelse, men den funkade fint på balkongen och i den varma sommarkvällen.
När det här inlägget publiceras är det midsommarafton. Min fru sa i dag något i stil med att det är den sämsta av högtider. "Varför fira att nu går det utför, nu blir det bara mörkare?" Hon menar att det är vårdagjämningen som borde firas. Tja, varför inte? Och är vädret dåligt kan man värma sig med en fin porter och om det är lite varmare, då blir det gott med något mer svalkande. God öl på er!
Beerfox
Polar Monkey
Vårdagjämning
2017/05/14
Nya tider, nya trender, nya öl (och gamla)
Varning, nedan följer ett ganska osammanhängande resonemang. Räkna inte med att hänga med i svängarna. Kommentera dock gärna!
Nu senast när jag var i London packade jag med mig öl från både Cloudwater och Fourpure. Båda bryggerierna är starka inom området Pale ale och IPA. Stilarna du ser på bilden, fruktiga IPA och Pale ales har länge tillhört mina favoriter.
Till skillnad från många andra öl-intresserade, som snabbt tittar vidare mot "svårare" stilar som suröl och Belgiska varianter hittade jag liksom min grej rätt snabbt. Förutom stout och porter dricker jag helst en IPA, Pale ale, Session Ipa eller New England Ipa.
Det jag tycker är intressant är hur stilarna tycks krypa allt närmre varandra, men samtidigt bli mer raffinerade. Just de två ölen ovan; Cloudwater Ddh Southen Passion Pale och Fourpure Juicebox IPA är både väldigt lika och olika samtidigt. Det är lite märkligt det som händer; inom just "ljusa och humlestinna" öl känns det som att det inte längre finns några stil-typiska gränser. Det finns väldigt beska (tallbarr någon?) Pale ales, samtidigt som det finns finns alkoholsvaga IPA:s.
Nu baserar jag mycket av mitt tyckade på känslor och min subjektiva smakupplevelse, och inte teoretiska resonemang kring vad som kännetecknar olika stil-typer. Säkert finns det de som inte håller med om vad jag skriver.
Ölen till vänster ovan (Cloudwater) satt som en smäck; härlig beska utan ett uns av tallbarr. Lagom mycket passionsfrukt och perfekt balanserat med den där mjuka, fina NEIPA-känslan på tungan.
Juicebox till höger har också massor av frukt, men med kraftig slagsida mot citrus och mango. Dessutom en mindre grumlig sak (utan omältat vete). Enklare i smakerna på flera sätt, men väldigt insmickrande.
Så här i efterhand borde jag kanske ha köpt med mig fler av denna från bryggeriet, men så är livet; och det kommer nästan alltid fler chanser. Eller andra öl.
Ibland spekuleras det på diverse forum om nästa trend inom ölvärlden. Själv tror jag inte på trender, och det gör inte Svensson heller. Åtminstone inte snabba trender, om det är det vi menar med trend. IPA-trenden den bara fortsätter och fortsätter, och det tror jag den kommer göra länge till. Jag tror aldrig suröl kommer bli populärt, och jag tror inte Lager kommer få någon ny renässans heller (den har haft en oavbruten sådan sedan 1842).
Personligen tror jag framtiden är stark för ännu fler kombinationer av frukt, vete, kryddor och relativt runda, mjuka smaker. Beskan i all humle, den vänjer vi oss sakta vid, precis som att en chili-älskare vänjer sig vid styrkan i starkare chili-frukter.
Ratebeer om Cloudwater ddh
Ratebeer om Fourpure Juicebox
Magnus Bark (Ofiltrerat) skriver lite om Gammelbrygd, och en annan gammal fining Här
2017/05/12
London beer mile 2017
London, ölets huvudstad nummer ett skulle nog många öl-älskare säga. Få länder har en sådan öl-tradition som England, och samtidigt så mycket nybyggaranda. I år åkte vi till London igen, jag och kompisen. Fjärde året på raken, och nu i Maj i stället för april månad. Det skulle visa sig bli det sämsta vädret vi haft på våra resor, trots att vi tidigare alltid rest i april månad.
Ett av målen för årets resa var att göra London Beer mile. Där har vi av någon märklig anledning aldrig hamnat tidigare.
Nog för att vi var tidiga, och vädret sisådär, men att London beer mile långa sträckor skulle vara tämligen öde, det var vi inte förberedda på.
Vi hamnade på ett av London bästa bryggerier; Kernel. Ingen servering där, men däremot "take away". Ett par porter hamnade i en snart rätt tung ryggsäck.
Fourpure ligger längst ut på "rutten", och dit var det lätt att gå fel. Inte en endaste liten skylt så långt ögat kunden nå, och när vi kom fram till industriområdet där de håller till stod det lämpligt nog en gatupratare lagom diskret undanställd. Som för att säga till oss vilsna Svenskar att det är värt det när vi väl lyckats ta oss hit. Och mödan var det absolut värt, för det här var bland det bättre på hela Beer mile. Precis som så många andra gör de många olika varianter av IPA, även de mer fruktiga. Någon "hazy" one hittade jag inte, men däremot var allt jag drack mycket välgjort. Sju smakprov blev det, och alla var bra eller bättre. Det hamnade förstås några öl till i ryggsäcken...
Hos Fourpure var det dessutom en mer blandad publik. Kanske var det en slump (eller en busslast av pensionärer som precis anlänt?), men jag upplevde att det var nästan lika många över femtio som under på plats.
Hos Partizan var det lugn. Ställena som låg lite längre bort på sträckan kändes överlag lugnare. Orkar folk inte ta sig längre bort? Hos Partizan drack jag en IPA som var fantastiskt god. Gänget som höll i det hela verkade också vara i fantastiskt fin form; korta öppettider är som gjort för förfest! Köpte också med mig ett par av deras Imperial White russian Stout.
Vi gick in till Brew by numbers. Rätt mycket folk, men det kändes rätt avslaget.
På vägen tillbaka gjorde vi en avstickare till matmarknaden som ligger precis i närheten. Där höll bland annat Hiver till. Jag gjorde misstaget att prova deras Honungs-IPA. Hemsk. Honung kan verkligen förstöra öl om det inte används med måtta.
På matmarknaden fanns både the GAY farmer
... och Tyska korvar. De såg så smarriga ut att vi blev tvungna att prova. Sex pund för en körv var det inte värt, men Tyska korvar är hett i London just nu, och vi blev tvungna att testa.
Southwark kändes som Brew by numbers. Ännu mer folk, men rätt ointressant.
I närheten låg Bottle Shop, och där blev det bland annat ett par burkar från Cloudwater.
Dagen efter upptäckte vi till vår besvikelse att Euston Tap var stängt för renovering.
Men som tur var har de ju en cider-filial på andra sidan gatan, och där hade ölen nästan tagit över. Vi var där tidig eftermiddag, och flera av faten sinade under tiden vi var där. Tidigare har jag varit lite imponerad av dem, men nu fanns det inte så mycket kul på fat, och inte mer än ett trettiotal burkar/flaskor. Prismässigt vet det ju också hur de ska ta betalt. 7,40 pund för en pint.
Besvikna blev vi däremot inte av Craft Beer & Co. Vi besökte två av deras ställen, bland annat den större i Covent garden. Förutom Kernel, som alltid imponerar, drack jag en Siren Soundwave (eller flera om jag ska vara ärlig) och jag blev så till mig att jag blev tvungen att messa Uffe (Karlströms malt) för att berätta hur mycket bättre den var på fat, jämfört med på flaska. Så det kan vara.
Stouten till vänster i bild testade jag inte. Undrar om det var ett misstag?
Jag kan ibland uppleva att intresset för öl kan vara rätt stressat. Jag tänker på fenomenet att ticka öl, vilket för en del säkert är hur kul som helst, och för mig och säkert många andra helt oförståeligt.
Jag ser också att det bloggas om antalet pubar som ska besökas och hur många öl som ska hinnas med. Vissa bloggar (jag tänker främst på en som inte är medlem hos facebook-gruppen ölbloggar i Sverige) tycks ha satt i system att försöka testa så många öl som möjligt på så kort tid som möjligt.
Vad jag vill säga med det här är att jag ser det hela på ett annat sätt, och att London är en fantastisk stad att göra det i. Möjligtvis är maten till ölen inte alltid av hög klass, men miljöerna är det ofta. De uppmuntrar ofta till eftertänksamhet och att avnjuta en till (likadan) öl.
Ps. Bottleshop i London tar 45 kr för en flaska Dugges Avenyn Pale ale. Det tycker jag faktiskt är lite lustigt.
2017/04/29
Mallorca, en slät lager och lite annan öl
Vi brukar åka till Mallorca jag och familjen. Jag har säkert varit där ett trettiotal gånger. Många av dessa tillfällen var under de där åren då det ryktades om att turister hittade bajskorvar i vattnet när de badade, och även fast det nog ofta var skrönor , var vare sig vattnet eller ön särskilt ren på den tiden. Nu på senare år, när jag reser med mina egna barn och fru är det något helt annat. Rent, fräscht, ofta påkostat och en annan typ av turism har tagit sig till ön. Under vår och höst bland annat cyklister, fågelskådare, vandrare, och så barnfamiljer och en och annan party-sugen under högsäsongen.
Den som fått lite känsla för mig och mitt öl-intresse har nog förstått att min relation till öl och hur öl konsumeras är rätt komplex. Jag älskar god öl, men älskar kanske ännu mer allt det som finns runt själva produkten. Kultur, tradition, (även ful-kulturen!), historiken, pubarna, byggnaderna och människorna. När folk runtom mig börjar sniffa för djupt i glasen (efter ännu fler smak-upplevelser) blir jag oftast bara trött och anti.
Jag tänker att Mallorca kanske skulle kunna vara perfekta kombinationen av det jag är ute efter?
Dels ett avspänt förhållande till en slät, kall lager i värmen, och samtidigt, en spirande nybyggaranda bland de lokala bryggerierna. Och med tanke på hur många gånger jag varit på ön, och hur mycket lager jag druckit där är det inte utan att jag känner mig lite nyfiken. Förra året drack jag några bra öl, som inte kom från de stora Spanska märkena. Bland annat en Red Ale som till och med var riktigt god.
Kunde det vara så att jag i år skulle upptäcka hur mycket god öl som numera produceras på ön? Tänk om jag till och med skulle hitta en New England IPA? (ja, jag vet att det där var ett långskott). Som vanligt gick jag inte särskilt seriöst tillväga; det finns alltid andra som gör det. Längst ned i detta inlägg kommer måhända några sådana länkar, för den som vill läsa från mer initierade källor. Se detta som en slags ful-kulturell betraktelse över hur hur jag ser på öl-läget på ön.
Bilden på den snea sejdeln med Estrella får väl symbolisera synen på Spansk öl som den varit genom åren. En och annan San Miguel och Cruzcampo har säkert smugit sig ned hos de flesta som varit på ön.
Det sägs att det finns nio hantverksbryggeriet på ön. Om ovan tillhör någon av dem kommer jag faktiskt inte ihåg. Etiketten ser i varje fall lagom amatörmässigt gjord, så det skulle inte förvåna mig. Den och några andra av dem jag drack under de tio dagar vi var på ön inköptes hos Al Campo, Mallorcas största supermarket. Perfekt placerad längs motorväg Ma13, på väg från flygplatsen uppåt Inca och Alcudia. Vill man utsätta sig öns bredaste utbud av öl och bunkra upp för en eller två veckors självhushåll, då är detta stället du ska passera med din hyrbil.
Ölen är inte mycket att orda över; precis som flera andra jag testade under veckan var det ett hyggligt försök till veteöl, med överdrivet tydliga toner av citrus. Inget att skriva hem om, men jag tycker ju till skillnad från de flesta andra bloggare om att skriva om mediokra saker, så den bjuder jag på.
Ett av öns mest ansedda bryggerier är Beerlovers Mallorca (Alcudia), här ovan i form av deras dipa, som jag köpte i en av butikerna i gamla Alcudia stad. Min nya vana trogen gjorde jag inga anteckningar under denna resa, utan jag förlitar mig vilt på mitt skarpa 46-åriga minne. Inte fuskar jag heller genom att läsa vad folk skriver på Ratebeer. Jag minns denna som väldigt god. Kvinnan i butiken som sålde den hävdade att att detta var öns bästa bryggeri, och att det jag köpte var precis nyinkommet. Tja, etiketten var i alla fall ny såg jag, för i butiken fanns några dammiga exemplar av samma öl fast med en fulare etikett och utan krabba på omslaget. Döm om min förvåning när jag såg att ölen hade flaskats bara några veckor tidigare.
Här är deras Imperial stout. Även den bra. Fråga mig inte om några nyanser. En bra stout är alltid en bra stout.
Och nu kommer vi till riktig Spansk öl, serverad på en typisk Spansk bar, långt ifrån de chica kvarteren i Palma. Baguette och ett glas Mahou är något för en riktig man (som mig?). Baren hade till och med en egen biljett-lucka för stans spelare. Många fina lotter fanns det. Kanske vore något för Omnipollos hatt nu när spelmonopolet snart är historia?
Här var det nog snarare mitt fel; blev lurad av fiskaren på omslaget när jag vandrade runt i ett av Eroskis större supermarkets i Alcudia. Från Tyskland och ännu en tråkig och dyr lager. 1,50 euro, och inte en gnutta bättre än en slät San Miguel för 58 cent burken.
Sista dagen spenderade vi i Palma, och som vanligt när vi är där virrar vi omkring lite innan vi lyckas hitta till stadens bästa och mest avspända hamburgeria. Rejäla burgare med mycket lök och goda pommes. Du sitter och äter vid bardisken, eller vid något av de enkla borden några meter bort. Enkelt, sympatiskt och avspänd stämning. Här behövs bara en hygglig lager till, så är dagen räddad.
Länkar:
Första halvan av artikel från Beer Connosieurs om öl på Mallorca
Ställe värt ett besök om du är i Palma? (nej, jag har inte varit där)
Capdepera - borgen, vinfestial och annat
Ölfestival i Palma slutet av april/början av maj varje år
Ölfestival i Arta
Alcampo
2017/04/11
Finns det god öl i Lettland?
Ja, rubriken är lite missvisande, för det är Lettlands största stad Riga jag kommer skriva några rader om. Det är fjärde gången jag reser dit nu, och med tanke på mitt intresse även för andra öl-länder än de som vanligtvis diskuteras i diverse grupper på Facebook tycker jag inte det är mer än rätt att även detta land får lite fokus. Det händer massor även i andra öl-länder än USA, England, Danmark, Sverige och Belgien
I slutet av mitt inlägg finns det en länk för den som vill läsa mer.
Three Indians i all sin prakt. Fint glas också. Går att köpa på plats för den som vill.
Ett gäng fat och flaskor från sidan.
Souvenirhyllan. Glas fanns från 0,2 ända upp till 0,5 liter. Bra kvalitet dessutom. Som vanligt i Lettland billigt. 25 kr för ett kvalitets-glas är inte så mycket att klaga över.
Man kan ju inte bara dricka öl i Riga, en cykeltur ut till den fantastiska badorten Jurmala blev det också en av dagarna. Tjugotre kilometer enkel resa och halvdassiga vägar gör att du bör vara i hyfsad form för att orka både fram och tillbaka.
Väl där ute finns förstås öl och mat. Här ett av Jurmalas fåtal ställen som inte fallit i turstfällan. Jurmala som ort har verkligen gjort en resa genom åren, numera byggs det lyxiga hus och lägenhetskomplex för fulla muggar. Än finns det kvar ställen som har något som kan kallas själ. Inget för en finsmakare av öl, men vill du äta gedigen mat och en god lager är det här stället för dig.
Huset är ett av de äldre på gatan, och ligger ungefär mitt på huvudgatan.
På hotellrummet testades ett par Lettiska öl som jag hittade i närmsta RIMI-butik (som ägs av Svenska ICA). Denna Red Ale var riktigt god.
Från samma bryggeri kom en Pale-Ale med bland annat Citra som humle. Ganska menlös, men långt ifrån usel.
Fokus för resan var inte öl, det är sällan det är så när jag är ute och reser. Däremot finns det alltid plats för ett eller tre besök. Som tur är har jag en förstående fru :-)
Ett ställe som var lite intressant var Easy Beer. Konceptet är detsamma som för grannkrogen Easy Wine.
Och konceptet ser ni här; du får ett plastkort när du kommer in och det kortet använder du för att aktivera den tapp du vill ta öl ifrån. Det fanns ett tjugotal fat inkopplade, och det mesta höll god klass. Heineken på fat gör kanske inte så många glada, men de andra nitton var mer intressanta. Det fanns en milk-stout från Brewdog, och ett gäng Belgiska öl, bland annat Gulden Draak.
Mer intressant tyckte jag helt klart det var att testa de Lettiska öl som fanns på fat, vilket var ett 10-tal. De ca fem jag testade höll alla god klass.
Du håller upp kortet, anger vilken av två öl på skärmen du till testa, och sedan är det bara att hälla upp så mycket öl du vill ha. Dessa två öl kostade ca 0,80 - 0,90 euro per deciliter.
För den som vill testa annat än utbudet på fat fanns ca 100 öl på flaska. Jag köpte inget därifrån, men det var bra bredd. Något för de flesta smaker. Belgiskt, Amerikanskt, Norskt (Lervig), ett helt gäng Danska öl, Japanskt, men tyvärr inget Svenskt (snyft)
Riga är en stad fylld av fantastiska byggnader. Många är rätt nedgångna, en del även nedklottrade. För den som tycker om trä och vackra hus och kanske även att fotografera, ja då är detta en stad att besöka.
Förutom öl älskar jag även kaffe. På vägen till Laibietis bryggeri-pub passade vi på att besöka Rocket Roastery. Svenska priser som synes, vilket för de flesta Letter betyder uteslutet att besöka.
Riktigt gott kaffe. Frugan gav även klart godkänt för teet.
Lite längre in i lokalen fanns en stor glasruta där du kunde titta in till lokalen där verksamheten pågick. Rostning, packning och så vidare.
Efter kaffe skulle vi ju till bryggpuben. Det visade sig inte helt enkelt. Skylten satt på fel hus. Efter ett litet samtal med grannkrogen och tipset "The best beer-hangover you will ever get" hittade vi till slut fram.
Framme, ÄNTLIGEN. Komplett, med hipster-cykel och allt.
Och här kom belöningen. Till höger syns en glasvägg. När det är verksamhet inne i bryggeriet kan man sitta och titta in. Kolsvart var det när vi var där. Själv såg jag inte ens glasrutan; informationen kommer från min fru.
Besök Riga! Även om du inte är intresserad av den Svenska stormaktstiden är det helt klart värt ett besök. Tänk bara på att ge besöket tid, och lägg inte all tid i gamla stadsdelen.
Bra introduktion om öl i Riga.
Labietis sida på Facebook
Labietis hemsida
Easy Beer hemsida - med förteckning över aktuella öl på fat och flaska
Rocket bean roastery sida på facebook
2017/04/02
Ett besök hos nya mässan Malt, mat & destillat
I helgen passade jag på att besöka nya mässan Malt mat och destillat, som trevligt nog (för den som bor på den sidan av Mälaren) höll till hos Stockholmsmässan (Älvsjö). Företaget bakom, Taste events har arrangerat liknande upplägg i malmötrakten, och som de själva uttrycker det: "Det finns en stor efterfrågan, hos både utställare och publik, på ett komplement till det nuvarande utbudet i Stockholmsregionen. Därför erbjuder vi nu ett alternativ där ledorden är kvalitet, kunskap och njutning, säger Björn Lindell på Taste Events"
Jovars tänker jag, nog fanns det några korvar och en hel del Whiskey (Japanskt verkar vara inne just nu), men det finns det väl lite här och var. Som småbarnsförälder, med ont om både tid och pengar får en nöja sig med smulor, när det finns andra arrangemang som glittrar i bakgrunden (jag tänker förstås på mässorna i Göteborg och Malmö i Mars). Och ja, den som tänker att första bilden ändå är rätt tråkig, hEn har förstås rätt. Det var en rätt mörk och tråkig tillställning. Några undantag fanns dock, och en av fördelarna med att det inte bysst med folk är ju faktiskt att chansen ges att verkligen snacka lite med bryggarna! Det gäller att se det positiva i situationen.
I montern hos Danderyds bryggeri var det fin stämning. Avslappnat, engagerat och fin bredd på det som serverades. Inte så många IPA, nej. Typ en?
Hade jag varit på mässan längre hade jag velat testa deras Capi och som enligt info skulle passa bra som bas i en öldrink. Det blev "bara" deras Banana-stout, med marshmallows. En god, och rätt snäll sak. Som det lätt blir med bananer. Kompisen testade deras Vilola Stout. Den hade jag kanske också velat testa. Lakrits är underbart, Viol har jag onda tablettask-minnen av, så jag lyckades avstå. Danderyds bryggeri har jag aldrig provat tidigare, men kommer absolut göra igen.
Det fanns salta pinnar också.
I Oppigårds monter stod grundaren Björn Falkeström och var allmänt trevlig. För en gångs skull fanns lite tid att prata (det var inte jättemycket folk). Har länge beundrat Oppigårds, och kan inte säga att jag tycker mindre om det de gör efter att ha snackat med Björn en stund.
Sympatisk, ödmjuk, stabil, och dessutom har han inte skägg! Bara en sådan sak liksom ;-)
Vi ramlade förbi Macken bryggeri, och där testade jag deras Twin Ipa, som är en öl de bryggt hos Nils Oscar. En lite mörkare, maltigare sak a la Twin peaks-style: http://mackenbryggeri.se/twin-ipa.html God!
Hos Fjäderholmarnas bryggeri testade jag deras nya (?) roughneck Rye Ipa. En rågspäckad sak som hade tydliga toner av, tja, kryddor och chili. Ska jag vara helt ärlig kommer jag inte riktigt ihåg. Ju mer jag gillar öl, desto mindre använder jag nämligen anteckningsblocket när jag är runt i världen och smakar mig fram. Pelle sa något i stil med att det inte var "för mycket" av det där kryddiga. Ja, så var det kanske, men det var ändå det jag minns. Det kryddiga alltså. Klart drickbar!
Importören Art of beverage var på plats och där hade jag hoppats på att få testa något från Polska Ale Browar. Tji fick jag, inget av den varan. Brittiska Partizan fanns representerad med EN öl, den blev jag förstås tvungen att testa. Trots att jag inte är någon beundrare av vare sig Saison eller rabarber.
Gotlands bryggeri var på plats, och jag har alltid hyst någon slags hatkärlek till dem. Jag vet ju att det är Spendrups som ligger bakom, ändå tänker jag alltid på det där mysiga huset i Visby jag besökte sommaren 96. Självklart är jag inte bättre än att jag måste testa ett par av deras öl, och den allra sista blev deras Melon Wit. Bemötandet var trevligt, inte oviktigt; kanske till och med lika viktigt som hur ölen smakar.
Det kommer kanske inte som någon överraskning för den som läst hela mitt inlägg att jag inte blev sådär jätteimponerad av denna mässa. Men samtidigt, det fanns ett helt gäng intressanta utställare på plats och allt fungerade som det skulle. Det var lugnt (för lugnt skulle nog en del säga). Aningen dyrt kanske, 295 riksdaler för att komma in (inkl två glas) och 10 - 40 kr per provsmakning a´10cl.
Mässan fyller sannolikt ett behov, tidig vår i Stockholm och öl kryllar inte direkt av mässor. Jag hoppas bara att man till nästa år lockar till sig fler utställare, inte minst gällande matutbudet, som inte var någon höjdare. De där torra korvarna och brödbiten jag åt var inget jag gick igång på direkt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)