2018/11/25

The Kernel



Det är inte ofta jag ger mig på att skriva något som kan liknas vid en öl-recension, och det här inlägget lär knappast blir ett sådant heller. Kanske är det som med mycket här i världen, det man inte är så intresserad av, det blir man inte heller bra på?

När jag är runt i världen (eller på Nätet!) och lär mer om öl är det sällan den där totala smakupplevelsen jag är intresserad av. Ännu mindre intresserad är jag i att försöka återge den för andra. För, handen på hjärtat, upplevelsen har ju inte bara att göra med innehållet i flaskan att göra.

Kernel har blivit någon slags kärleksaffär för mig. Jag älskar deras avskalade och totalt o-pretto inställning till saker och ting. Deras flaskor ser alltid likadana ut. Bruna och lite mer bruna. Inga burkar här inte, det behövs ju inte?

Ölen längst fram på bilden hittade jag på någon av alla dessa webshops som skickar över hela världen. Flaskan är tappad 1/10. Det är en India Pale Ale. Namnet är Citra Bramling Cross. Citra känner många till, men Bramling Cross är nytt för mig. En humle-sort som drar åt Svarta vinbär.
Hmm, Citra + Svarta vinbär. Funkar fint, riktigt fint till och med. Tänk vad många kombinationer och smaker det finns i öl!?

Det som slår mig, och som faktiskt glädjer mig är hur få som "checkat in" just denna på untappd. Det finns fortfarande hopp för ölvärlden, ALLA måste inte visa att det provats en ny öl. Om inte annat så visar det hur nischat appar som Untappd fortfarande är. Många av oss som gillar öl är helt enkelt inte intresserade av att betygsätta och jämföra, man nöjer sig med att det är något man gillar, sympatiserar med, en stunds avkoppling. Kanske till och med något genuint.

Besöker ni London snart, besök Kernel. Just nu finns de här: Kernel i London




2018/10/26

Det blir inte alltid som man tänkt sig - Öl på Mallorca


I mitt förra blogg-inlägg ventilerade jag lite tankar om planerna för kommande Mallorca-resa. Det planerades både cykling och öl-expeditioner på ön.

Av det senare blev det ju nu inte så mycket. Brygg-puben i Pollenca blev det aldrig läge att besöka (den kvällen det fungerade ÖSTE det ned från himlen) och bryggeriet Forastera som jag hade hoppats på att kunna besöka hade stängt hela veckan, precis fram tills dagen innan mitt flyg lämnade ön...

Inte så mycket att gräma sig över, bortsett från att Forastera verkligen verkar intressant. Ett av det fåtal bryggerier på ön som verkligen verkar göra mer än bara "några bra öl".

Cyklingen gav mersmak under veckan; Mallorca är verkligen härligt för den som vill cykla. Till skillnad från i Sverige (åtminstone i Mälardals-regionen) visar de allra flesta bilister en viss hänsyn till de som cyklar. På många vägar på ön finns också skyltar som visar att det är minst 1,5 meters avstånd som gäller till de som cyklar.

Nåja, bilden på ölen Commandante från bryggeriet Cerveza Ralf var som tur är inte talande för besöket. Trots att det varit rätt ostadigt väder på Mallorca på senare tid blev resan lyckad. Flera riktigt fina cykel-rundor och inte så mycket regn.



Första dagen hamnade jag hos Lidl i Pollenca, och hittade en öl från ett bryggeri som av någon anledning fångade mitt intresse. Tyris Ipa, vars bryggeri ligger några mil utanför Madrid. 1,69 Euro kändes som en "hit or miss", och efter att ha smakat visade det sig vara en riktigt bra öl. Välgjord, fin långsamt växande beska, riktigt bra helt enkelt.



Al Campo är annars stället på ön där man ska bunkra upp. Vistas man inte i närheten av Palma är det helt enkelt här man ska vara. Till höger anas en herrans massa lager, men det finns mycket annat också. Som jag har skrivit tidigare, öl från en massa håll. Bland annat hittade jag...



Öl från bryggeriet Arriaca. Deras Session Ipa testade jag, och tyckte var lite tam. Inte undra på, jag hade missat att den låg på 3,6%. Fruktig och god, men rätt kort i smaken. Så här i efterhand hade jag velat köpa med mig ett par bukar till hem.

Deras Porter påminner väldigt mycket om Fullers London Porter. Deras IPA hade kanske inte så mycket egen karaktär, men vem behöver det, när det smakar riktigt, riktigt bra!?



Nästa gång jag besöker ön är det absolut läger för ett besök hos Forastera.

Ni som läser detta, vad tycker ni om Spansk öl?

2018/09/14

Vad gör man på Mallorca i Oktober, förutom att cykla?



Efter årets helt sanslösa sommar lär det komma en höst, och kanske en vinter. Vad passar då inte bättre än att ta sig till Svenskarnas favorit-ö nummer ett, Mallorca!

Mallorca för mig har de senaste tio åren handlat om två saker; att få vara med familjen och att cykla. Som en oväntad bonus har öl-scenen på Mallorca sakta med säkert klättrat upp från Cruzcampo, Estrella och San Miguel-träsket till någonstans runt tio bryggerier på ön. I Palma finns det numera ett helt gäng pubar med ett anständigt eller till och med riktigt bra utbud av hantverks-öl.

I Oktober åker jag ned igen (dock inte till Palma) och sätter mig på cykeln för en del fina backar, och vad passar då inte bättre än att titta närmre på de lokala ölen.

Något bryggeri-besök ska nog hinnas med, och inne i Pollenca stad (norra sidan av ön) ska det visst finnas en riktigt hygglig Craft-pub som heter La Birreria.

För den som hyr bil vid flygplatsen och ska mot norra sidan av ön kan jag tipsa om det stora köpcentrat Al Campo, som förutom ett enormt utbud av skinka, bildäck, sötsaker i överflöd också har ett riktigt bra utbud av öl. Mycket Tyskt och brittiskt, blandat med en del kul Belgiskt och holländskt. Det finns trevligt nog också ett antal Spanska bryggerier representerade (även flera lokala, mindre bryggerier).

2018/07/22

Vilken öl-typ är egentligen tråkigast?




Vi som gillar öl är inte särskilt trend-känsliga. Åtminstone inte de av oss som håller oss undan från att tycka till om allt och alla i branschen. Ja, när ska egentligen en riktigt välgjort LAGER ta över som nästa stora grej? Och hur var det nu med sur-ölens intåg och världsherravälde?

Till och från kommer dessa ämnen upp på tapeten, och på senare tid har det kanske mest handlat om lager och

"När, herregud NÄR ska folk fatta allt fantastiskt med en riktigt välgjort lager?!"

Eller för den skull (som jag läste på untappd häromdagen:

"Inget fel på denna, men den är ju bara såååå tråkig..."

Vad var det för öl tror ni?

En Brown Ale.
Kan det var den öl-stil som är minst trendig av alla?

Jag menar, hur coolt är det egentligen att dricka en Newcastle Brown Ale? En öl som varit totalt oförändrat sedan 1920-någonting.



Av en ren händelse har Brittiska Wylam och Manchester-baserade Cloudwater lanserat en samarbetsöl inom Wylams serie Northers Powerhouse Series. I mitt förra inlägg här i bloggen skrev jag om denna serie. Här kommer nummer 002. En Brown Ale.

En kulturell välgärning i min mening, och för oss som gillar IPA, krämiga (eller smakrika på annat sätt!) stouts är det lite av en befrielse att dricka något som inte hela, hela tiden måste förändras smakmässigt.

Kanske är det lika befriande som att dricka en riktigt god lager en riktigt varm sommardag, eller vad säger ni?

2018/07/14

Brittiska Wylam lanserar samarbetsbox



Wylam lanserades nu i dagarna sin senaste box med samarbetsöl. För mig blev det en beställning från en av de Brittiska handlarna jag brukar beställa från. Faktum är att jag hade missat att Cask Sweden från 180711 tagit in den och den finns i Systembolagets beställningssortiment här


Wylam har ju varit rätt aktiva, även här i Sverige. Deras "That the water wanted" den för Sverige lite annorlunda versionen av "I like to Moob it Moob It (Swedish edition) som var ett samarbete med Northern Monk är ett par exempel på sådant som fått oss ölnördar att snabbt trycka ned Köp-knappen i webbläsaren.

Boxen de nu lanserar är väl inget som tar ut svängarna direkt, men jag tycker det är en rätt lagom mix, något för alla. Lagom är för övrigt ett jäkligt underskattat uttryck i min mening. 


Lagom kanske inte är rätt ord för att beskriva bryggeriet dock. Annorlunda och spännande ligger närmre till hands.. Skulle gärna besöka dem, kanske blir det något av det i samband med nästa Englands-resa..

Ska bli kul att prova sig igenom lådan. Prismässigt ligger boxen på 460 kr, vilket gör ca 57 kr burken. Något billigare vid beställning direkt från England, men då tillkommer vanligtvis också ca 20 pund i frakt vid varje beställning. 




När jag ändå är lite uppe i varv; en bild som visar ny, spännande öl från Nottingham-baserade Black Iris
Tycker mycket om designen på etiketterna och bryggeriet ligger en lagom dagsutflykt från London om någon skulle vilja se något annat än den stora staden de flesta åker till. Det jag testat så här långt har också varit bra.

2018/07/12

Brittiska bryggerier på topp


För många öl-älskare verkar USA vara något av en holy grail när det gäller öl. Det skapas en massa moderna myter (ok, allt är kanske inte myter...) om att världens bästa öl finns där borta. Trillium, Alchemist, Hill Farmstead och vad de nu heter... Hyser ingen tvekan om att dessa bryggerier gör fruktansvärt bra öl (några av dem har jag faktiskt druckit), men de ligger också fruktansvärt långt bort, och USA är stort, och Europa ligger relativt nära, så vad är vitsen, när det finns gott om riktigt bra bryggerier på nära håll. Tråkig attityd tänker nu några, och "jag har väl rätt att tycka vad jag vill, och de bästa ölen finns minsann i USA" (åtminstone de humle-stinna). Kränkta (snart?) medelålders män med öl-intresse tänker jag då.

Jag har länge undrat varför vi ska behöva gå över ån efter vatten. Vi har så mycket bra öl i Europa. Danmark, Norge, Spanien, England, Polen... Jag har skrivit om det tidigare här i bloggen, och nu gör jag det igen.

Mitt favorit-ölland sedan rätt länge är helt klart England.och Storbritannien. Framför allt är jag imponerad över den jämna nivå det som kommer därifrån. Precis som i Sverige bokstavligen spottas det ut nya bryggerier, nästan dagligen känns det som.


The Kernel, Magic Rock, Dark Star, Cloudwater, Brew by numbers, Wylam, Bristol Beer Company, Verdant Brewing, Nortern Monk, Track Brewing, Marble, Buxton, Siren, Thornbridge.... Och så några nykomlingar som Loka Polly, Track and Tide, Gipsy Hill..  Några exempel på bryggerier som inte går av för hackor!

Burken längst till höger på bilden är från ett bryggeri som säkert rätt många känner till, Northern Monk och deras "Modern" Pale Ale. Modern som i disig och med mindre beska och mer citrus och en tydlig ton av ananas.

Time and Tide och deras Monster Soup smakade jag för första gången för några veckor sedan som smakprov när jag var i London, och tyckte om den så mycket att jag beställde hem några burkar.


Loka Pollys hemsida
Time and Tides hemsida
Northern Monks hemsida

2018/06/17

Om det där med fyndiga öl-namn


Ständigt denna jakt på nya fyndiga namn. Vem brydde sig om vad en öl hette för femton år sedan?

Namn som "Northern Monk Patrons project 6.05 // Gluten Free DDH PAle// It is the Green-Eyed Monster Which Doth Mock the Meet it Feeds On."

Puhh!

Långt namn, och lite coolt kanske?
Vad sägs om: "Polygamy Porter" (med undertexten: Why just have one?)


Herpes och öl tycker jag däremot varken är särskilt coolt eller kul att ens se på en flaska.
" You´re taking home - HERPES - Life sucks Have a pint"

Vad jag inte ens har tänkt på tidigare att en del av dessa lustiga öl-namn snart inte ens lär har sitt ursprung i en blöt brainstorm-session på bryggeriet (eller måhända något mer seriöst), nä, det kanske snart döps öl direkt i datorn. Knappa in öl-stil, var bryggeriet ligger, namn på ägare och kanske lite andra parametrar och vips så trillar det fram några fyndiga förslag. AI är här, och-branschen lär inte heller komma undan. Det blir liksom två flugor i en smäll. En juste mjukvara hjälper till att hitta ett både lustigt och säljande namn, bryggaren behöver inte fundera så mycket över om namnet redan är upptaget, och vilken hipp kund tycker inte om ett lustigt namn?

Förhoppningsvis innebär det inte att det blir lite som jag sett i vin-branschen, ett sätt att sälja medelmåttigt vin. Kompromisser med innehåll, rolig flaska/burk, högre pris...